Látnivalók

A község központjában áll a memlék jelleg római katolikus templom. A kertjében állították fel és avatták 1989. október 1-jén a II. világháborúban elhunyt 28 szorosadi emlékét rz táblát, amelyet magyar s külföldi családok adakozásából sikerült felépíteni. Bsze Gábor pedagógus hosszú évekig gyjtötte a község tárgyi és szellemi értékeit. A kis helytörténeti gyjteményt a volt iskola épületében tekinthetik meg az érdekldk.

A templommal szemben található az egykori szorosadi iskolaépület, amely ma magánlakásként funkcionál. Benne Bõsze Gábor pedagógus él feleségével, aki hosszú évekig gyûjtögette a környék néprajzi emlékeit. A páratlan gyûjteményt szívesen tekintik meg a látogatók, akik elõzetes bejelentkezést követõen nézhetik meg az érdekes népi tárgyakat, emlékeket. Ezek közül kiemelkednek többek között a régi szerszámok, edények, faragványok, festmények, írásos emlékek.

Szorosadról ötvenen vonultak be az elsõ világháborúba, s a harcok során tizenhárman vesztették életüket. Az elesetteknek a húszas években emeltek emlékoszlopot állítottak, amely ma is mementója a világégés borzalmainak.

A II. világháború Szorosadot sem kerülte el sajnos, többen elestek a harcokban, néhány lakost pedig elhurcoltak. A második világégésben elhunyt szorosadiak nevét ma egy emlékmû õrzi templom tõszomszédságában.

 


www.szorosad.hu