www.szorosad.hu
Somogy megye
Szorosad
Szorosad
2024. Július. 18.
Frigyes napja van.


Szorosad
Község hivatalos honlapja

FalukrĂłnika

Szorosad, Somogy megyében a Koppány-völgy egyik északra emelkedő domboldalban fekszik.  A település ismert történelme 1332 - re nyúlik vissza.

 

A török hódoltság idején a koppányi aga területe volt. Később a veszprémi püspökség birtoka lett. Ekkor kezdett tizenöt betelepített német fiatalember, szőlőműveléssel foglalkozni, s a jó bort tisztes haszonnal adták tovább. A falu a XVIII. században fejlődésnek indult, 1750-ben katolikus népiskola, 1835-ben pedig templom épült.

 

1866-ban csaknem teljesen leégett a község. De, 1910-es években már négyszáznál is többen laktak itt. Az első világháborúban elesett, tizenhárom hősi halottnak emlékoszlopot állítottak.  A szovjetek huszonhat embert hurcoltak el borzalmas robotra, s azt kilencen nem élték túl. A lakosságcsere során felvidékről telepítettek ide magyarokat.

 

A környék nagy kincse a tiszta levegő, a csend és a gyönyörű táj. Az égkékjével, a Nap és a Hold megannyi színével, az erdő zöldjével, milliónyi kifogyhatatlan kincsével, színével, illatával, a folyó adta lehetőségekkel számtalan kikapcsolódást kínál.

 

Fontos számunkra: a hagyományápolás, a népi ételek megőrzése (kemencében sütés), az élhető környezet, és munkalehetőség biztosítása az itt élő és letelepülni vágyóknak.

 

Szorosad, 2015.01.18.                 

 

 

Simonics Ervin Gyula
Polgármester

 

Copyright © 2009
Integranet Kft.
Nyomtatás Levél Térkép
Széchenyi 2020